UGO! Media vytvořilo projekci do expozice Lesů ČR v Národním zemědělském muzeu

UGO! Media vytvořilo projekci do expozice Lesů ČR v Národním zemědělském muzeu

V letošním roce Lesy ČR připravily v prostorách Národního zemědělského muzea novou expozici. Ke spolupráci si přizvaly společnost UGO! Media, inovátory v oblasti projekčních řešení, jejichž speciální promítací fólie a projektory Epson vytvořily výstavu, díky které se návštěvníci dozví více o křehkém systému přírody v našich lesích. Návrat zvířat a vody do české přírody Celá expozice je navržena…
Číst více

V letošním roce Lesy ČR připravily v prostorách Národního zemědělského muzea novou expozici. Ke spolupráci si přizvaly společnost UGO! Media, inovátory v oblasti projekčních řešení, jejichž speciální promítací fólie a projektory Epson vytvořily výstavu, díky které se návštěvníci dozví více o křehkém systému přírody v našich lesích.

Návrat zvířat a vody do české přírody

Celá expozice je navržena do podoby uceleného bloku prohnutých ploch, které budou po většinou statické a návštěvníci se z nich dozví nejrůznější zajímavosti o ekosystému našich lesů. Lesy ČR, které celou výstavu organizují, si však přály, aby v expozici byla zahrnutá také jedna velká projekční plocha, jejíž realizaci a finální podobu promítaného obsahu dostala za úkol společnost UGO! Media.

Od Lesů ČR dostali k dispozici devět videí, ze kterých se jim podařilo vytvořit tři tematicky zaměřené videosmyčky. Krátká videa se věnují důležitým tématům jako je obnova lesů či návrat vody a různých původních zvířecích druhů do české přírody. Popisují také divákům proces, jak je třeba připravit les, aby se z jeho části mohl opět stát mokřad. Videa doprovází mluvené slovo, pro neslyšící jsou snímky opatřené také titulky. Zahájení výstavy bylo plánováno na leden 2021 prostřednictvím velkolepé vernisáže, kterou má doprovázet dokonce návštěva premiéra a ministra zemědělství. S ohledem na současná koronavirová opatření se však bude muset termín otevření s největší pravděpodobností posunout.

Tmavě šedá pro dokonalý kontrast

Na začátku se zástupci společnosti UGO! Media sešli s architekty a společně vytvořili návrh celé expozice. Samotná realizace projekčního řešení od přípravy po instalaci na plochu o rozměrech 10 x 3 metry trvala 14 dní. Velmi důležitý byl výběr kvalitní projekční plochy, která musela splňovat náročné požadavky na dokonale kontrastní výstupy, jež by návštěvníkům výstavy přinesly skvělý zážitek.

UGO! Media se rozhodli pro speciální projekční fólii DARK GREY MATT, jež se dá nalepit na plochy tvořené různými tvary a pevné hladké materiály. Zároveň pomocí kombinace několika 150cm širokých pruhů umožňuje vytvořit i nebývalé velké projekční plochy. Díky tmavě šedému povrchu zajišťuje fólie vysoký kontrast černého i barevného světla bez rušivých optických vlastností, jaké mohou mít tradiční bílá plátna. „Na běžných promítacích plochách vznikají takzvané hot spoty, které způsobují to, že středy plátna bývají přesvícené a okraje naopak nasvícené málo. Plocha DARK GREY MATT tyto nežádoucí hot spoty eliminuje a umožňuje tak perfektní kontrast po celé promítané ploše,“ vysvětluje Marek Kolařík, zakladatel a CEO společnosti UGO! Media.

Jeden projektor by na veliké rozměry projekční plochy nestačil, a proto bylo potřeba využít dvou projektorů Epson EB-L1075U. Celkový obrazový výstup bude řízen softwarovou aplikací Resolume Arena, která zvládne spárovat více projektorů do jednoho obrazu. V neposlední řadě bylo třeba zajistit, aby prohnutá plocha s neobvyklým poměrem stran 21:7 výsledný obraz nedeformovala a titulky byly dobře čitelné. Tomuto předchází detailní nastavení projekce, která spočívala v tom, že je z každého projektoru na plochu promítána speciálně vytvořená podkladová plocha obsahující písmena, kružnice a síť vodorovných a kolmých čar. Součástí byla i laserová nivelace zajišťující kolmost a vodorovnost testovacího obrazu. Poté bylo zapotřebí obrazy z obou projektorů vyrovnat pixel po pixelu a poté pomocí Resolume Arena spojit do jednoho, aby mohl v projekčním oblouku vzniknout jednotný obraz. Po tomto komplikovaném procesu byla projekce připravena a mohla se začít promítat videa určená pro expozici.

Projektory Epson jako záruka kvality

Spolu s projekční fólií byla neméně důležitá i volba správných projektorů. UGO! Media dlouhodobě spolupracují se společností Epson a vzájemný vztah si velmi pochvalují. Na projektorech si cení především kvalitního obrazového výstupu, který zajišťuje technologie 3LCD, vysoké svítivosti a opravdu povedených čoček, které umožňují rovnoměrný kontrast po celé promítací ploše. UGO! Media také vyzdvihují celkovou spolehlivost zařízení Epson a dobrou technickou podporu.

V případě výstavy pro Lesy ČR padla volba na dva laserové projektory EB-10705U. „Tato řada výkonných laserových projektorů určených k pevné instalaci patří k těm nejlepším k tomuto využití. Přístroj je tak akorát velký, disponuje kvalitním spektrem barev a svítivostí 7000 lumenů. Zároveň se jedná i o ekonomicky dostupný model, který navíc vydrží provoz 24 hodin denně 7 dní v týdnu, takže se perfektně hodí pro potřeby výstavy, kde videa běží od rána do večera,“ dodává Marek Kolařík.

Důležitým kritériem pro výběr projektoru byla také možnost výměny objektivu, jelikož bylo nutné použít čočku, která zvládne promítání z velmi krátké vzdálenosti. Návštěvníci výstavy tak nebudou stínit projekčním paprskům ani při blízkém pozorování projekční plochy. Nastavení objektivu i ovládání projektoru bylo opravdu snadné díky vzdálenému přístupu a digitálnímu připojení, čímž odpadla složitá manipulace.

KLÍČOVÉ VLASTNOSTI:

DARK GREY MATT fóliespecifikace

Typfólie pro přední projekci
Barvatmavě šedá
Materiálprojekční fólie
Lepidloano
Transmise15%
Pozorovací úhel180º
Tloušťka150 micronů
Gain7

Projektor: EB-L1075U

  • Lze umístit téměř kamkoliv. Možnost 360° instalace
  • Podporuje široký rozsah výměnných objektivů Epson
  • Vylepšený design: Čistý, jednoduchý, kompaktní a nenápadný design
  • Kvalita obrazu: 7 000 lumenů, technologie vylepšení obrazu 4K Enhancement, CLO, 3LCD, základní kontrastní poměr 2 000 : 1
  • Podpora: Záruka pět let nebo 20 000 hodin provozu
Newsletter
close slider